Duetten på filminspelning


Två herrar och en Duett på en kultur och nöjesfärd

Vi blev ombedda att ta Duetten till Stockholm för medverkan i en film och tänkte att en tur till Stockholm mitt i sommaren kan ju vara trevligt. Men hur var det nu med ljudisoleringen? Eftersom Duetten har läckt in regnvatten sedan renoveringen har mattor och annat aldrig kommit på plats, med en rätt bullrig förarmiljö som följd. Hur skulle detta gå de ca 50 milen upp till Stockholm? Och backspeglarna måste ju på. Mellan husköp och deadlines på jobben fanns inte tid till arbete med Duetten. Dagen för avfärd stod Duetten fortfarande lika oklädd invändigt som innan, men nu togs tid att lägga i mattor. Nu är det ju inte så enkelt att man bara kan lägga i tygmattor direkt på golvet, här krävdes ordentlig isolering först. Med ett visst trixande och en knivslipning så gjordes hela kupén i ordning för den stundande långfärden, men för säkerhets skull packades två hörselskydd med.

Inredningen i Duetten efter ljudisoleringen

Inredningen i Duetten efter ljudisoleringen

Hålen för backspeglarna hade hunnits med och nu sattes till slut backspeglarna på plats. Så med en lätt verktygslåda, en extra dunkbensin, och en dunk kylarvatten i bagaget, intogs en fika och ca kl 15 kunde vi äntligen lämna Halmstad och sikta mot huvudstaden.

Konstigt nog finns det hållare för godispåse i Duetten, däremot saknas fack för plånbok, snus, mobil och allt annat man har på sig

Konstigt nog finns det hållare för godispåse i Duetten, däremot saknas fack för plånbok, snus, mobil och allt annat man har på sig

Snabbt kunde vi konstatera att allt jobb med ljudisolering hade betalt sig, vilken fröjd det kan vara att åka Duett en sommareftermiddag. Med en marchfart på ca 90 tog vi oss till Motell Vätterleden där vi stannade för fotografering och fika. Även om ljudnivån hade gått ner till respektabla nivåer så var det skönt att komma ut och sträcka på benen samt byta förare.

Fotografering utanför Motell Vätterleden

Fotografering utanför Motell Vätterleden

Resan upp till Stockholm flöt på bra, med sedvanliga sega Duett-tankningar (nån borde förlorat jobbet för placeringen av bensintanken). Väl uppe i Stockholm fick vi direkt känna på stockholmstrafiken med kö och vägarbete trots att klockan var in på natten. Äntligen framme blev det en öl och nattmacka innan sängdax.

MG_14291-1024x682

Då filmen är under inspelning kommer jag att utelämna detta ur texten, jag har även blivit ombedd att inte publicera några foton från detta. (nu när filmen är släppt kan vi stolt meddela att Duetten syns i Monica Z. Bilder från detta kanske dyker upp längre fram.)

I stockholmskvällen passade vi på att göra lite sightseeing innan vi tog en pizza och drack Turkisk weissbier! Jag hörde på radion att årets juni varit den kallaste på flera år, vilket bekräftades av varning för snöras och istappar på söder. Vi uppfattade dock kvällen som ganska varm och tog varningen med ro.

Pass upp!

Pass upp!

Ett stockholmsbesök måste även innehålla ett museibesök. Vi hade sedan tidigare sett ut spårvagns museet som även innehåller ett leksaksmuseum. Så dagen för avfärd började vi med att hänga på låset till spårvagnsmuseet. Med barn och föräldralediga föräldrar gick vi sedan runt och tittade på hästdragna vagnbussar och trådbussar. En bild av Stockholms utveckling och ett Sverige som växer fram ur industrin. All denna föråldrade teknik som ger känslan av att kunna hålla för evigt, gasreglaget i en gammal spårvagn har lägen som nästan kräver två händer för att flytta. Svensktillverkat och stabilt. Vi lever även oss även in i föraren som står ute i snön och regn och kör de första eldrivna spårvagnarna i Stockholm.

Även leksaksmuseet bjuder på minnen och upplevelser. Det är litet men här finns trots det en gedigen samling leksaksbilar, modellflyg och båtar.

Denna soliga sommardag i juni tänker vi oss även ett besök på Vasa museet, det hade vist andra också tänkt sig. Vi kör ut till djurgården där det är fullt av bilar folk och bussar. Kön in till Vasamuseet och bristen på parkering gör att vi bestämmer os för att ta lunch och sedan påbörja hemfärden istället.

Lunch äter vi på ett, vad vi uppfattar som, lyxigt café mitt på Djurgården. Duetten parkerar vi jämte en Mercedes S 55 AMG, men med lagom distans för att slippa bli smittade av överdriven lyx och onödiga bekvämligheter.

Med lagom distans till nutiden och lyxen

Med lagom distans till nutiden och lyxen

På hemvägen är planen att följa delar av gamla riksväg 1, men ut ur Stockholm tar vi E4 söderut och svänger av vid Trosa. Här hamnar vi inte riktigt på Riksväg 1, men vi hamnar på landsvägar som passar duetten perfekt. Vi stannar till vid Tullgarns Slott som ligger vackert intill vattnet. Efter en liten bensträckare fortsätter vi utmed de gamla landsvägarna mot Norrköping. Strax innan Norrköping stannar vi till på Stafsjö Wärdshus, ett en gång i tiden ansett rastställe och Hotell. Det ägs numera av en kines och är stängt sedan 3 år tillbaka. Han lyckades tydligen köpa allt för 3 miljoner efter att förra ägaren kursat. Ett visst förfall har kommit men än kan man se att det varit ett populärt ställe på den tiden E4 inte fanns.

Som om tiden stod stilla

Som om tiden stod stilla

Jämte Stafsjös Wärdshus ligger ett litet vandrarhem som det går betydligt bättre för, fullsatt enligt den glade och trevlige holländaren som äger stället. Han tipsar oss om en bra restaurang nån mil söderut med utsikt över Bråviken. Vi hoppar in i Duetten igen och siktar söderut. En miss i navigationen leder oss ut på en liten smal väg som slingrar sig precis nervid vattnet utmed Bråviken. Ingen dålig väg att köra fel på. Till sist hittar vi även upp till Oscars häll, restaurangen Holländaren tipsat om. Här sitter några barnfamiljer, och ett gäng MC åkare. Ett kanonställe med utsikt över viken och med riktigt god mat. Nu är storstads och jobb strassen helt borta och vi njuter av solen god mat och att vi har ytterligare flera mil vacker landsväg kvar innan vi är hemma.

MG_1627-682x1024

Trots att de gamla landsvägarna passar Duetten väljer vi att återgå till E4:an för att ta oss närmre Gränna innan natten. Vid Ödeshög kör vi av igen för att köra gamla vägen till Gränna. En vägsträcka som är fantastiskt fin och går parallellt med Vättern. I Gränna stannar vi INTE och köper polkagrisar utan fortsätter till Gyllene uttern. Här blir det ytterligare kaffestop, och vi konstaterar att trotts lång körning vill Duetten enbart ha bensin och ventilsmörjning. I den svala kvällen spinner motorn på och känns väldigt fin, det enda som saknas är en 5:e växel, det är bra dragstyrka i den gamle arbetshästen.

MG_1678-1024x682

Från Gränna fortsätter vi genom kvällen för ett sista stop i Skeppshult där bensin fylls på för sista gången denna resa. Väl hemma är vi rätt möra efter en lång dag i bil men med ett glatt humör. En tur utmed våra gamla landsvägar har gett mersmak, så vart går nästa resa?